Udruga Mali Nemo i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organiziraju predstavljanje zbirki priča pod nazivom “Put koji je odabrala” autorice Marine Kuveždić i “S dna Panonskog mora” autora Davora Ivankovca. Predstavljanje će se održati u petak, 12. srpnja 2024. s početkom u 18.00 sati u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Razgovor s autoricom i autorom zamišljen je kao predstavljanje njihovih najnovijih djela, s paralelnim, neizbježnim osvrtima na njihove spisateljske početke, razvoj te na aktualno stanje domaće književnosti, književne kritike i nakladništva, a vodit će ga pisac Ivan Zrinušić.

Marina Kuveždić rođena je 1985. u Vukovaru. Godinama je pisala pod pseudonimom Marina Veljača, a iako je svoju prvu službenu knjigu (nakon romana objavljenog za nezavisnu izdavačku kuću „Slušaj najglasnije!“), „Put koji je odabrala“, za „Sandorf“ objavila tek 2022., dobro je poznato ime svakomu tko ozbiljnije prati noviju hrvatsku prozu, autore koji su tu ali još i trebaju doći, jer njezini radovi već desetak godina mahom ulaze u finala i uže izbore različitih natječaja za kratku priču. Možda najpoznatiji takav natječaj onaj je godišnji Večernjeg lista, a na njemu je Marina Kuveždić redovna gošća, s tim da je 2017. osvojila i njegovu treću nagradu. I dok u njezinu rukopisu prednost pred pridjevom ima glagol, što ukazuje na simpatije prema tradiciji sjevernoameričkih majstora kratke proze, fina ironija i satira Davora Ivankovca, rođenog 1984. u Vinkovcima, stilski su ipak bliže Srednjoj Europi, ali onom njezinu umno prodornijem dijelu, vještu u balansiranju pridjeva i glagola, odanu stihu i rečenici kojima gotovo da se može čuti kucanje srca. Ivankovac je svoj književni put počeo kao pjesnik, pobjeda na tradicionalnom drenovačkom natječaju za najbolji neobjavljeni rukopis donijela mu je ukoričenje prve zbirke („Rezanje magle“), iza koje će uslijediti „Freud na Facebooku“ i „Doba bršljana“, sve tri bogato nagrađivane, „Freud“, između ostalog, i „Goranom“ za mlade pjesnike. Pjesme su mu prevedene na desetak stranih jezika, ali kako se radi o piscu čije područje interesa uvelike nadilazi poeziju, ne čudi da je 2017. osvojio nagradu za najbolju kratku priču na međunarodnom natječaju „Lapis histriae“ te da su nakon tri pjesničke zbirke uslijedile i tri čistokrvne prozne knjige: „Prikazati više“ (kritike i eseji), „Život treći“ (roman) i „S dna Panonskog mora“ (priče).

Udrugu Mali Nemo osnovao je 2013. Dario Grgić. U razdoblju 2014. – 2019. u organizaciji Udruge održano je pedesetak književno-filozofijskih tribina i predavanja s gostima iz države i susjednih zemalja, mahom pisaca, prevodilaca, filozofa i književnih kritičara, te upriličeno 12 filmskih projekcija, a 2020. pokrenut je časopis za kulturu i društvo „Nemo“, kojem se 2023. pridodaje i podlistak „Hombre“, fanzin za glazbu, film, književnost i strip.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: