Zbog moguće kiše, ali prije svega nešto hladnije temperature i vjetra – koji bi poremetili ugođaj gledanja filma na otvorenom – projekcija dokumentarnog filma DGO (Prvi dio) ODGAĐA SE za ugodniju ljetnu večer za ČETVRTAK 14.7. Lokacija (dvorište knjižnice), kao i vrijeme (21:00h) ostaju isti.
Sorry, i hvala na razumijevanju.

 

U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u petak, 8. srpnja 2022. godine s početkom u 21.00 sat bit će održano prikazivanje prvog dijela dokumentarnog filma “DGO” autora Hrvoja Petrovića te postavljena istoimena izložba fotografija sa snimanja filma, fotografa Mateja Florschütza. Prikazivanje filma bit će održano na otvorenom prostoru u dvorištu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, kao i izložba, koju će biti moguće pogledati i u prostoru Knjižnice u danima prije prikazivanja filma.

Broj je sjedećih mjesta ograničen, a ulaz slobodan. Dobrovoljni prilog za autorov rad na filmu može se donirati u kutiju što će biti postavljena za vrijeme projekcije. 

O filmu:

Dokumentarni film “DGO” govori o “udžbeničkoj” i ”uličnoj” povijesti Donjeg grada prepričanoj kroz riječi ”malog čovjeka”. Radnja, kroz ukupno sedam sati raspoređenih u tri zasebna nastavka filma, prati dvadesetak sadržajno različitih tema – od Murse i Bendeka, preko međukvartovskih odnosa, Olimpije i Kožare, do Slavije, Drave i kultnog igrališta ”Đure” – istovremeno dokumentirajući i povijest samog grada Osijeka. Temeljen na povijesnim dokumentima, ali prije svega na razgovorima autora sa stotinjak Donjograđana koji su bili voljni odvojiti svoje vrijeme, priče i fotografije, film je kroz godinu i pol dana rađen bez ičijeg financijskog, političkog ili nekog trećeg oblika podrške, sponzorstva ili pokroviteljstva. Osječka je publika na različitim lokacijama u gradu od ožujka do danas imala priliku pogledati prvi dio. Drugi je u fazi izrade, a njegov se izlazak može očekivati u rujnu ove godine.

O izložbi:

“Cilj je bio na dokumentaran način prikazati priče i ljude ispred objektiva. Zbog toga sam se odlučio na crno-bijele fotografije kojima sam dodavao i zrno kako bih postigao što analogniji osjećaj. Inzistirao sam da svako snimanje bude u zlatnom satu; mislim da je to dodalo posebnu konzistenciju kroz cijelo snimanje. Smatram da boja utječe na percepciju ljudi, odvlači pozornost od bitnoga, a to su emocije, odnosno ljudi, njihova lica i priče. Možete vidjeti ponos u očima gospodina Bubala, možete vidjeti iskru u starijima koji su se prisjetili svoje mladosti u Donjem gradu. Također, možete vidjeti isti taj ponos u mladima koji prepričavaju svoje priče”, rekao je Matej.

O autoru filma:

Hrvoje Petrović rođen je 1986. te odrastao na asfaltu donjogradske “Đure”. Završio je Prvu gimnaziju, gdje je četiri godine sjedio dvije klupe iza fotografa izložbe, da bi zatim diplomirao povijest i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Jedini doticaj sa svijetom filma koji je imao prije realiziranja projekta “DGO” bilo je gledanje filmova i izrada filmskih pub kvizova, ali je nakon godinu i pol’ dana, preko YouTubea, uspio savladati osnove potrebne kako bi sâm režirao, snimio, montirao i “naratirao” trenutno jedini dugometražni dokumentarni film o nekom osječkom kvartu, ali i široj povijesti grada općenito. Autor je mrežne stranice Imaginary Football History http://ifh.world/hr na kojoj kroz suvremeni nogomet čitatelju nastoji približiti povijest Europe i svijeta. Trenutno, za režije zarađuje kao odgajatelj u SOS Zajednici mladih u Osijeku.

O autoru fotografija:

Matej Florschütz rođen je 1986. u vrijeme koje je oblikovalo njegovu viziju estetski i ideološki. Cjeloživotna uloga “promatrača” učinila ga je svjesnim neprimijećenih trenutaka oko sebe. Ponajviše ljudskih interakcija, motiv koji je u srcu njegova fotografskog izražavanja. Po završetku fakulteta okrenuo se odmah fotografiji. U svijetu instantne gratifikacije izabrao je “sporiji” medij kako bi izrazio svoj pogled na svijet. Većina njegovih radova jest na 35 milimetarskom filmu i srednjem formatu. Izborom analognog medija omogućio si je usporiti i vizualizirati same fotografije prije nego što nastanu.

Više informacija može se dobiti na broj telefona: