U povodu 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, u srijedu, 1. veljače 2023. godine, u prostoru Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, održat će se razgovor s mirovnim aktivistima, živim svjedocima i sudionicima procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pod nazivom “Živa knjižnica”.

Sudionici ovog razgovora iz prve ruke saznaju kako je upravo ljudski faktor bio ključan u procesu mirne reintegracije – posvećenost, entuzijazam, kreativnost i hrabrost onih koji su sudjelovali u tom procesu na svim razinama. O tome iskustvu sudionici će govoriti kao o dragocjenom životnom razdoblju. To iskustvo potrebno je prenijeti mladima i vratiti mu se kako bi se obnovili i pokrenuli procesi integracije i jačanja međuetničkog povjerenja i suradnje. Ovaj poduhvat ima mjesto u hrvatskoj povijesti i kulturi.

Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja smatra se najuspješnijom mirovnom misijom UN-a ikada. Upravo zato što je POBJEDA MIRA (razumom) postignuta na mjestu herojskog otpora, gdje su stradanja i zločini bili preteški – ona je vjerodostojna.  Postignuta je zajedničkim naporom – političkim vodstvom predsjednika Tuđmana i od njega izabranog tima; procesu reintegraciji posvećenih predstavnika lokalnog srpskog stanovništva; dobrim mandatom UNTAES-a i odličnim upravljanjem generala Jacquesa Kleina, doprinosom mirovnih aktivista i aktivistica iz Hrvatske, Srbije i međunarodnom, podrškom vjerskih zajednica te osobito htijenjem i hrabrošću tisuća i tisuća žena i muškaraca. Oni su nakon krvavoga sukoba, toliko izgubljenih života i nepoznatih sudbina svojih najbližih bez osvete prihvatili i iznijeli mirovni proces.

Dodatne informacije o izložbi mogu se dobiti na broj telefona: