Povodom 25 godina Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek pozivamo vas na druženje u udobnu atmosferu online putem konferencijske platforme Zoom. Poveznica na virtualnu prostoriju, u kojoj će se odvijati aktivnosti, pravovremeno će se objaviti unutar grupe te na internetskim stranicama Austrijskog kulturnom foruma, Gradske i Sveučilišne knjižnice Osijek i Filozofskog fakulteta Osijek.

Program:

utorak, 27. listopada

17.30 sati online

Pozdravni govor i kratki film Virtualno vodstvo kroz Austrijsku čitaonicu Osijek

Na početku tjedna obilježavanja jubileja knjižnice sve goste pozdravljaju knjižničar Austrijske čitaonice Siniša Petković, austrijska lektorica Daniela Dämon i znanstvena savjetnica Stephanie Jug. Nakon pozdrava svi su gosti pozvani sudjelovati na virtualnoj šetnji kroz čitaonicu.

Pozdrav i kratki film su na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Poveznica na događanje: https://us02web.zoom.us/j/88283666986?pwd=SmhQZS9BcUZqekJqczhaOXVFdjNXQT09

 

utorak, 27. listopada

18.30 sati online

Predstavljanje knjige s Barbarom Rieger i Alainom Barbero

Djeca poezijeAustrijski autorice i autori u crno-bijelom Crno-bijele impresije iz bečkih kavana — Melanž poezije

Barbara Rieger i Alain Barbero tim su iz snova kada se radi o prepričavanju priče putem portreta te vođenju čitatelja kroz uzbudljive putopise.

Francuski fotograf i austrijska autorica zajedno su priredili već dvije foto-monografije: Melanž poezije, objavljena 2017. i Djeca poezije 2019. (obje kod nakladnika Kremayr & Scheriauer). Monografije prikazuju suvremene austrijske autorice i autore. U Melanž poezije smješteni su u svoje “prirodno stanište”: kavanu. Rieger i Barbero uspješno time povezuju književnost i kavansku kulturu.

U Djeca poezije putovanje vodi u prošlost: Autori rođeni između 1924. i 1994. pričaju o svojem djetinjstvu i o mnogim drugim zgodama i nezgodama. Predstavljanje knjige održava se na njemačkom jeziku.

Predstavljanje knjige održava se na njemačkom jeziku.

Poveznica na događanje: https://us02web.zoom.us/j/88283666986?pwd=SmhQZS9BcUZqekJqczhaOXVFdjNXQT09

 

srijeda, 28. listopada

18 sati online

Čitanje i kratki film s Christianom Kösslerom

„Duhovi, smrt i vrazi” Jezivo i neobjašnjivo iz austrijskih Alpa

Innsbruški autor Christian Kössler u kooperaciji s Austrijskom čitaonicom Osijek predstavlja tajnovite, jezive kratke priče i vodi goste u svijet mimo granica zamislivog. U svojim pričama legende o duhovima i vrazima iz austrijskih Alpa prenosi u sadašnjost, otkriva njihovu pozadinu kao i priču nastanka prve zbirke legendi.

Goste potom očekuje filmsko uprizorenje “Grenzgänger” nastalo u suradnji Felixa Gorbacha i Moritza Neumayra prema istoimenoj priči autora. Film je 2017. nagrađen regionalnom nagradom publike a 2018. poznatom nagradom za kratke filmove “13th Street SHOCKING SHORTS-Award” u Münchenu. Čitanje i film odvijaju se na njemačkom jeziku.

Poveznica na događanje: https://us02web.zoom.us/j/87902234135?pwd=QWs4TE1yVitYV05ZMURJb0J2UUlZdz09

 

četvrtak, 29. listopada

18 sati online

Predavanje dr. sc. Daniela Zeca Egon Schiele i Oskar Kokoschka, prominenti austrijskog ekspresionizma

Egon Schiele i Oskar Kokoschka, dva austrijska slikara izuzetnih umjetničkih osobnosti i osebujnih biografija, upisani su u povijest moderne umjetnosti kao vodeći predstavnici ekspresionizma u Austriji i u Europi, i danas se njihova umjetnička djela ubrajaju u najznačajnije primjere moderne umjetnosti uopće. Obojici je umjetnika ljudski lik, reprezentiran kroz teme akta i portreta, bio polazište i sredstvo psiholoških interpretacija ostvarenih sugestivnim i agresivnim prizorima te adekvatnim likovnim izražajnim sredstvima.

Poveznica na događanje: https://us02web.zoom.us/j/89085005408?pwd=cnRDOTNCRnNmNFZoRk0yOW1TY0tGZz09

 

petak, 30. listopada

18 sati online

Okrugli stol

Mogućnosti i perspektive mladih autorica i autora u Austriji i Europi s Eliasom Hirschlom, Irene Diwiak,  Omarom Khirom Alanamom i Barbi Marković

 

U napetoj diskusiji u prvom planu stoje mogućnosti i perspektive mladih autora današnjice. Troje mladih autora govori o tome kako su se snašli na književnoj sceni njemačkog govornog područja i pred koje ih izazove dovodi pandemija Covida-19.

Razgovaramo s Eliasom Hirschlom, Irene Diwiak, Omarom Khirom Alanamom i Barbi Marković, koji su svojim knjigama zaokupili pažnju čitatelja i obogatili austrijsku književnost originalnim tekstovima.

Okrugli stol održat će se na njemačkom jeziku.

Poveznica na događanje: https://us02web.zoom.us/j/83324064819?pwd=b3I3ZVpScWxhNjJVdTQ0M2tLTTV4QT09

 

Program možete preuzeti OVDJE.

 

Program su omogućili:
• Austrijski kulturni forum Zagreb
• Deutscher Akademischer Austauschdienst

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona:
Austrijska čitaonica GISKO