Neovisno o tome jeste li više na strani DC-a ili Marvel-a, oko jedne se stvari svi ljubitelji crtanih heroja mogu složiti, a to je činjenica da rijetko koji plaštem ogrnuti osvetnik budi maštu i inspiraciju poput omiljenog čovjeka-šišmiša. Bilo da je riječ o filmovima, serijama ili pak video-igrama, Batman uvelike dominira teatrom fantastike već više od pola stoljeća, no nigdje više negoli unutar stripova. Stripova čijom se izvrsnošću, zahvaljujući pomnoj selekciji i odabiru na temelju kvalitete, GISKO nadasve mora pohvaliti i svakom ljubitelju stripa preporučiti barem dio onoga što posjeduje.

Batman i sin

Samo oni privrženi obožavatelji viteza tame poznaju činjenicu kako Batman ima sina! U stripu od strane autora Granta Morissona i Andyja Kuberta, Damian Wayne, koji je prvotno došao kao šokantno iznenađenje Bruce Wayneu zahvaljujući njegovoj aferi s Taliom Al Ghul s vremenom prirasta srcu osvetnika te ga, preuzevši pod svoje krilo, imenuje novim robinom. Damian, kao pomoćnik svoga oca, kreće u zajedničku borbu protiv nepoznatog ubojice koji prijeti, ne samo njima, već i širem krugu junaka. Upoznajte nedaće i izazove dvojca kroz šarenilo majstorski iscrtanih grafika u sklopu prvog stripa u serijalu “Batman i sin”.

Batman zemlja jedan

Autor Frank Gary i suradnici donose priču o tome kako je Bruce Wayne preuzeo ulogu mračnog osvetnika koja je svima poznata, ili barem tako mislimo? Zemlja jedan daje novi uvid u mračnu priču povezanu sa tragedijom gubitka koji motivira Brucea da postane ono čega se plaši u nadi da će isti učinak imati na sve oni koji učine zlo Gotham Cityju. Na koji je način nastao dvolični, tko je glomazni krokodil u kanalizaciji, jesu li Batmanova djela u konačnosti opravdana ili rezultiraju nečim još zlokobnijim u ovom univerzumu?

Batman prokleti

Batman prokleti skreće u nešto mračniju ulicu stripova, oblikovanu prekrasnim grafikama pod autorstvom Bermeja Leeja i Briana Azzarella, ispunjenih melankolijom i psihološkim elementima duboko vezanih uz sâm um Brucea Waynea. Najveći Batmanov neprijatelj Joker, na iznenađenje čitavog Gothama, biva proglašen mrtvim, no nitko nije svjestan tko ga je ubio i što se krije u pozadini te čitave priče. Batman u suradnji s vještim poznavateljem nadnaravnog Johnom Constantinom kreće u potragu za ubojicom, pri čemu otkrivaju stvari za koje je možda bolje da ostanu skrivene.

Batman Joker

Od strane autora Bermeja Leeja dolazi još jedan strip u nizu, no za razliku od Prokletog, u ovom stripu Joker je itekako živ! Pušten iz Arkham zatvora izlazi na slobodu i pronalazi svoj omiljeni grad u stanju kakvo nije zapamtio posljednji puta. Bivši podanici zlikovca uništili su sve što je izgradio na svoju sliku te dodatno izluđen planira put osvete. Put na kojem se nalaze Pingvin, Dvolični, njegova ljubavnica Harley, kao i sâm Batman… neka im je sa srećom!

Batman mračni princ na bijelom konju

Kada se poznati europski strip-majstor Enrico Marini domogne olovke, ništa drugo osim savršenstva ne dolazi u obzir. Batman u njegovoj interpretaciji doživljava daleko osobnije i emotivnije iskustvo, preuzimajući ulogu spasitelja jedne djevojčice koja zapadne u ruke Jokera. Koji plan Joker ima s djevojčicom, zašto je toliko bitno da se ona spasi i koje planove kuje Harley ispod osmijeha i šminke? Ukoliko želite odgovore, požurite u knjižnicu!

Batman Sanatorij Arkham

Strip autora Mackeana Davea širokog spektra specifičnih grafika koje bi se dale usporediti s radovima poznatih slikara apstraktnog ili pak djelima velikana horor fikcije poput H.P. Lovecrafta ili Stephena Kinga, donosi nešto drugačije i pikantnije u svijet viteza tame. Nakon što zatvorenici Arkham sanatorija preuzmu vlast nad ustanovom, Batman je primoran poduzeti akciju. Hoće li to rezultirati još jednom od velikih pobjeda dobra nad zlim ili ulaskom u zečju rupu istog ludila koje tamo obitava?

Tekst: Luka Marijanović mag. inf.