Ljeto kao ljeto – malo kupanja, malo sunčanja, puno hlada, osvježavajućih pića i tradicionalno više vremena za knjigu i čitanje. Barem tako kažu sva istraživanja na koje smo naišli ali i višegodišnji statistički podatci koje vrijedno skupljamo u GISKO-u. Upravo zbog toga, pripremili smo vam 15 naslova koji bi trebali zaokupiti vaše misli ovoga ljeta, dati vam nove perspektive promišljanja i obogati vas na brojne druge načine.

Ovoga ljeta otkrijte memoare glumca nagrađenog Oscarom koji su i inspirirali milijune čitatelja iskrenošću, nekonvencionalnom mudrošću i lekcijama o životu s većim zadovoljstvom. Ovo je knjiga o hvatanju zelenih svjetala… Đorđe Balašević bio je nadahnut čovjek s ciljem, čovjek velikih snova. Ljepše i točnije od bilo koga drugog opjevao je naše zanesenjaštvo, naše utopije. Panonski admiral knjiga je o karijeri jednoga velikog pjesnika… U knjizi Sama Ivana Šojat kreće se od površinskog pogleda na prostor u kojemu se trenutno nalazi preko odmjerenog gledanja prema njezinim interesima do pogleda kojim želi ukazati na niz dilema o kojima razmišlja kada je riječ o ljubavi, braku, izvanbračnim odnosima, o žudnji za iskrenošću, sretnim zajedništvom. Za Vodeni ples Oprah Winfrey kaže kako joj je jedna od najboljih knjiga koje je pročitala. Govori o putovanju od dekadentnog sjaja virdžinijske do idealističkog pokreta za ukidanje ropstva… Ona druga Crnkinja hvaljeni je mračni i zabavni triler, ujedno i satira koja se bavi pitanjima rase i klase. Potvrdio je status jednog od najiščekivanijih naslova godine osvajanjem top-ljestvica najprodavanijih knjiga odmah po svom izlasku. Djevojčice Mi-ja i Young-sook žive na korejskom otoku Jejuu. U romanu Otok morskih žena pratimo njihove sudbine i prijateljstvo stavljeno na kušnju… Odrastanje Arijadne i Fedre, kretskih princeza i kćeri kralja Minosa, prate proganjajući zvukovi kopita, udaraca i urlikanja koji odzvanjaju tamnim hodnicima labirinta ispod palače. Hoće li Arijadna izdati svoju obitelj i narod?

Augusta Hope nikako se ne uspijeva uklopiti – osjeća se kao autsajder čak i u svojoj obitelji. No, kad nezamisliva tragedija njezin život preokrene naglavačke, Augusta će biti prisiljena uroniti u nepoznato i napokon otkriti gdje joj je dom i srce… Devetero neznanaca nevidljivim je i dubokim korijenima, poput korijenja šume, povezano ulogom drveća u svojim životima. Njihove se priče granaju iz obiteljskog svijeta, vremena i iznad svega. Richard Powers za ovaj roman dobio je Pulitzerovu nagradu. Međunarodni bestseler Pseći park odvija se na pozornicama suvremene Finske i postsovjetske Ukrajine, na kojima korumpiranost Istoka susreće i hrani pohlepu Zapada, na čijem raskrižju stoje dvije žene uhvaćene u mrežu industrije umjetne oplodnje, iskorištavanja i komercijalizacije ženskog tijela… Jednog kasnoljetnog, kolovoskog, vrućeg dana na nebu iznad Bergena pojavljuje se nepoznato novo žareće svjetlo, a nije Sunce. Jutarnja zvijezda zlokobno sjaji nad devet likova, a nesreće se čine neizbježnima… Građanski rat u Rusiji tek je završio i sa sobom donio siromaštvo, glad i bolesti. Na ulicama Kazanja vlada kaos, stotine se beskućnika slijevaju u grad tražeći spas. Vlasti su odlučile dio njih evakuirati iz Kazanja u topliji i hranom opskrbljen Samarkand. Hoće li uspjeti? Najbolja zabava u životu doista je iznimno djelo: u pitanju je raskošna priča koja bez zadrške razotkriva kompleksne obiteljske odnose, zamke i radosti majčinstva, sestrinsku ljubomoru, bračne ponore i ushite, no najviše govori o tome što znači biti žena u različitim ulogama. Živa planina, remek-djelo pisanja o prirodi i lirska potraga za “suštinskom prirodom”, jednog od najveličanstvenijih planinskih krajolika, Cairngormsa. Čvrstu povezanost živog i vječnog autorica će prikazati iz različitih perspektiva: voda, snijeg, svjetlost, ptice, kukci, čovjek, osjetila, biljke… Dječak predodređen za uspjeh imao je tajnu. Postati muško njemu je i više nego izazovno.

Uživajte u ljetu i čitajte što više, na policama Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek pronaći ćete i sve ostale novitete ali i brojne starije hit naslove.

Đelo od Gisko (Srđan Lukačević)