Vremena su takva kakva jesu, a na nama je da se prilagodimo i nadamo što skorijem povratku onih dana u kojima smo imali neke druge, više jasnije brige. Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek nabavlja nove naslove u uobičajenom ritmu, novost jesu zaštitne maske za lice koje je obavezno nositi prilikom ulaska i kretanja u posudbenim prostorima Knjižnice. Noviteta je dosta, a ovo su samo neki od njih.

Vrijeme je godišnjih odmora, čitamo nešto više i čitamo da se opustimo. Upravo zbog toga ovoga puta romani koji vas neće previše opteretiti, ali će zadržati vašu pažnju i misli i nakon pročitane knjige. Počet ćemo s trilerima, a prvi među njima naziva je “Noć prije autorice Wendy Walker koja nas vodi vas na mračna mjesta na koja se malo koji triler usuđuje otići. Prvi spojevi mogu uistinu biti ubojiti. Dvije sestre otkrit će dugo zakopane tajne kad se spoj dogovoren putem interneta otme kontroli… Nastavljamo a romanom “Nema je autorice Joy Fielding koja nam iako je riječ o trileru donosi zabavnu i informativnu knjigu. Neočekivan telefonski poziv vraća Caroline Shipley u prošlost, u elitno meksičko odmaralište, u zlokobnu noć kada joj se srušio cijeli svijet jer joj je netko oteo kćer. Uslijedili su dani, tjedni i godine boli… “Plač Helen FitzGerald mračni je psihološki triler, u čijem je središtu priče teška i uzbudljiva moralna dilema likova, zbog kojih će vam se sa svakom novom pročitanom stranicom otvarati nova pitanja i nedoumice. Kada pored usamljene ceste u Australiji nestane malo dijete, počinje policijska potraga koja ubrzo prerasta u medijsku senzaciju i temu razgovora diljem svijeta. Fitzgerald je mračna, inteligentna i iznimno maštovita. Roman “Djevojka iz pisma prvi  je roman autorice Emily Gunnis koji je oduševio čitatelje diljem svijeta, iskrena je to i emotivna priča utemeljena na šokantnoj istini. Samantha Harper novinarka je koja očajnički želi napredovati u poslu. Kad slučajno naiđe na pismo iz prošlosti koje je napisala mlada majka koja preklinje da je se spasi iz samostana Svete Margarete u koji je zatvorena zbog tada prezrene maloljetničke trudnoće… “U ime časti  Vinca Flynna donosi niz eksplozija u kojima pogine gotovo dvjesto civila, vladinih dužnosnika i pripadnika državnih sigurnosnih agencija. Mitch Rapp kreće u lov na trojicu terorista i pritom se mora uhvatiti ukoštac s birokratima iz vlasti te pronaći izlaz iz političkog labirinta…

I dalje smo u trilerima uz roman “Odmor T. M. Logana. Trebalo je to biti savršeno ljetovanje, četiri najbolje prijateljice sa supruzima i djecom u luksuznoj vili pod blistavim suncem Provanse. No pojavile su se nevolje u raju. Kate počinje sumnjati da je suprug vara i to s jednom od njezinih najboljih prijateljica… Dean Koontz nas pak u naslovu “Oči tame vodi kroz potragu jedne majke za istinom o sinu koja prerasta u dramatično putovanje i otkrivanje zastrašujuće tajnu koja može promijeniti svijet. Na redu s dva kriminalistička romana, prvi od njih, “Lovačka družina debitantski je roman autorice Lucy Foley kojoj je jedno zabačeno mjesto u Škotskoj poslužilo kao inspiracija i rasplamsalo maštu. Doček Nove godine pomalo se zahuktava, a devet dobrih prijatelja večer provodi razmjenjujući priče i prisjećajući se zaboravljenih uspomena. A ipak, družina je potajno svjesna da ih više ne povezuje ništa osim zajedničke prošlosti, dubokih starih rana i tajni, dovoljno ružnih da bi s lakoćom mogle razoriti njihovo prijateljstvo. Drugi kriminalistički roman u ovom predstavljanju naziva je “Svibanjske ruže autorice Dot Hutchison.

Četiri mjeseca nakon što je eksplozija uništila Vrt, privatni staklenik u kojem u bile zatočene mlade žene poznate kao Leptiri, agenti FBI-a Eddison, Hanoverian i Ramirez još se uvijek nose s posljedicama tog slučaja i pomažu preživjelim djevojkama priviknuti se na slobodu. Zima se bliži kraju, a pred Leptirima su dugi topli dani koji će odnijeti dio boli… Ovu grupu zatvaramo horor romanom “Stvor iz jezera Eleanor M. Ingram. Ovo nije priča o ukletoj kući, prije o opsjednutoj kući koja je vapila za mojom pomoći. Ništa od toga nisam znao kad je moj agent za nekretnine zaustavio svoj automobil ispred ruševne farme kraj jezera. Nije djelovala nimalo turobno niti opsjednuto duhovima. Jednostavno me dozivala da u njoj živim i spasim je od uništenja, nemara i vremena…

Na redu je jedan društveni roman zanimljiva naziva “Moja mačka Jugoslavija koji je prvi i iznimno hvaljen roman Pajtima Statovcija, mladog finskog autora podrijetlom s Kosova, dobitnika ovogodišnje Finlandije, najprestižnije finske književne nagrade. Statovcijev književni prvijenac prati sazrijevanje mlade Albanke Emine, koja živi u ruralnom dijelu Kosova. Ondje je Emine, osamdesetih godina 20. stoljeća, odrastala u okruženju punom predrasuda, nacionalnih, vjerskih, ali i onih prema ženama, kojima je, kako se smatralo, bilo mjesto u kući, gdje su nakon udaje trebale rađati, obavljati sve kućanske poslove i podvrgavati se muževoj volji. Unatoč tome… Poslije društvenog, suvremeni roman Mlada nevjesta Alessandra Baricca. Autor je ovaj put ispisao jedan je od svojih najsmjelijih romana, djelo elegancije, erotike i razigrane mašte, drsko ispričanu priču o izgubljenoj nevinosti i poučnu i uznemirujuću lekciju o želji. U obiteljskom romanu “Olive, iznova  Elizabeth Strout pratimo Olive Kitteridge, tu netaktično iskrenu i proturječnu junakinju koja ipak lako prirasta srcu, dok stari i suočava se s promjenama – gdjekad ugodnim, gdjekad ne. Ovaj iznimno hvaljen roman odmah nakon objavljivanja postao je bestseler.  U novom romanu “Pletenica moje bake Alina Bronsky predstavlja Margaritu Ivanovnu, još jednu junakinju veću od života. Roman govori o ženi koja pokušava postati ravnopravni član društva koje joj izmiče, o muškarcu koji može kontrolirati sve osim vlastitih emocija i o dječaku koji se pokušava snaći suočen s ludostima odraslih, kao jedini razumni sudionik obiteljske tragikomedije. Za sam kraj futuristički roman “Svjedočanstva Margaret Atwood, nastavak uspješnice Sluškinjina priča prema kojoj je snimljen istoimeni televizijski serijal. Svjedočanstva su remek-djelo naših dana, moćan roman koji možete čitati samostalno ili kao nastavak Sluškinjine priče. Kad su se na kraju Sluškinjine priče za Fredovom zalupila vrata kombija, nismo mogli ni naslutiti što ju čeka – sloboda, zatvor ili smrt. Knjiga napokon odgovaraju na to pitanje.

Đelo od Gisko (Srđan Lukačević)