Đelo od Gisko predstavlja, vol. 7-8/20

"Dosta je zavaravanja, vrijeme je za knjigu"

421

Jeste li i vi od onih koji ljeti čitaju više, koji pokušavaju nadoknaditi tijekom godine propušteno?! Statistike pokazuju da ljudi ljeti uistinu čitaju više. Obveze, posao, djeca i umor česti su izgovori i opravdanja kojima pribjegavamo kada sami sebe zavaravamo zbog niti jedne jedine pročitane knjige od prošlog godišnjeg, i to ako. Priznat ćete da to baš i nema previše smisla, nije primjer vašim bližnjima, a nije dobro ni za vas! Čitali ili ne, Đelo od Gisko tu je da vas potakne, nagovori, usmjeri… ovoga puta na pravo ljetno štivo.

Počet ćemo s trilerom “Šutnja bijeloga grada” kojeg nam donosi Eva García Sáenz de Urturi. U prvom romanu senzacionalne u mističnoj atmosferi Baskije, slijedeći trag krvi, koji od drevnih dolmena i keltskih nalazišta vodi do Stare katedrale i velebnih palača Vitorije – ovaj triler furiozna tempa hvata nas u svoju mrežu i ne dopušta nam da predahnemo. Jednako je zanimljiv i kriminalistički roman “Izgubljene djevojčice” Angele Marsons, svjetska je to uspješnica i treći slučaj inspektorice Kim Stone. Dvije su djevojčice otete. Samo će jedna biti vraćena. Slijede tri suvremena roman. Prvi, “Lovorike” autorice Rachel Cusk, govori o poslu, obitelji, o umjetnosti, politici, ljubavi, patnji i radosti, zaslugama, pravdi i nepravdi. Nadalje, “Ovo vrijeme sada” Semezdina Mehmedinovića je vrijeme koje izabiremo da bismo doživjeli sebe same, da bismo osjetili vlastitu intimu, da bismo otkrili duboko skrivene iskrice koje nas čine čovjekom. Ovo vrijeme sada knjiga je potrage, sjećanja i osjećaja. Treći suvremeni roman naziva je “Bog kiše” Maje Kučerske. Čita se kao akcija, u jednom dahu, autorica do kraja drži čitatelja u neizvjesnosti o tome što će se dogoditi. To je snažan, iskreno napisan roman kojim je Kučerska velikom dijelu svoje generacije pokazala istinski duhovni put i opasnosti koje ih na tom putu čekaju.Slijedi set od pet društvenih romana. “Daisy Jones i Šestorka” Taylor Jenkins Reid, očaravajuća je priča o vrtoglavom uspjehu legendarnog rock-sastava iz 1970-ih i njihovoj prekrasnoj pjevačici te misteriju iza njihova zloglasnog raspada. “Zvao sam ga Kravata” Milene Michiko Flašar kratki je roman u čijem je središtu hikikomori, fenomen ekstremne socijalne izolacije japanske mladeži uzrokovan stresom, pritiskom i strahom od neuspjeha. “Bejrutsko Društvo paklenog plamena” Rawia Hagea politički je i društveno subverzivan roman, eksplozivna mješavina u kojoj samo istinski antiheroj može ostati moralnom vertikalom. “Posljednja godina rata” Susan Meissner. Divna je i potresna priča o prijateljstvu, ljubavi i nadi u jednom od najmračnijih trenutaka ljudske povijesti. Govori o manje poznatoj priči o Drugom svjetskom ratu te preispituje i sam pojam našeg identiteta. Zadnji u setu, roman “[b]Noćni tigar” iz pera autorice Yangsze Choo[/b], čudesna je i uzbudljiva priču o odrastanju dječaka i djevojke u potrazi za vlastitim mjestom u svijetu koji bi želio da oni ostanu nevidljivi. Bogat i raskošan, ovo je roman u kojem se isprepliću povijest i mitologija, misterij i praznovjerje, stvarnost i mit.
Zadnja skupina preporuka donosi nam pravi ljetni miks. Obiteljski roman “U ime oca (i sina)” Immanuela Mifsuda gusto je ispisana proza u kojoj autor razmatra odnos oca i sina iz vlastite perspektive, no služi se i teorijskim tekstovima i citatima Rolanda Barthesa, Susan Bordo, Julije Kristeve, Jacquesa Lacana i Hélène Cixous, razotkriva političke igre i igrice otaca i očuha Malte i ulazi u povijest svoje radničke obitelji. Povijesti se dotiče i stvarnim likovima nadahnut roman “Kupina i divlja ruža” Sonie Velton. Raskošan i dirljiv prvijenac u kojeg je autorica niti izdaje, osujećenih snova i izjalovljenih dobrih namjera.

Tu si i dva ljubavna romana, prvi “Možda ovaj put” Jill Mansell, romantična je duhovita i topla priča o prijateljstvu i ljubavi od koje nikada ne treba odustati. U drugom, “Savršen par”, Elin Hilderbrand nam je opet pokazala zašto slovi za kraljicu ljetnih štiva za plažu. I za kraj, ono što smo mnogi i samo doživjeli, Burnout sindrom. Aljoša Bagola, jedan je od najcjenjenijih i najčešće nagrađivanih slovenskih kreativnih direktora reklamnih agencija, izvrstan pripovjedač priča, omiljeni predavač i kolumnist. Knjigom “Kako pregorjeti i uzeti život u svoje ruke” donosi iskrenu ispovijed o suočavanju s pregorjelošću.