Plakat Izložba

U okviru ovogodišnjeg SEDECO festivala, kao glavna (a ove godine i jedina manifestacija), u izložbenim aulama u prizemlju i na katu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, postavljena je izložba 200 godina glazbe u Osijeku autora Stjepana Kadovića. Izložbu je moguće pogledati u razdoblju od 23. rujna do 14. listopada 2022. godine u radno vrijeme Knjižnice.

Izložba je podijeljena u dva dijela. Prvi se dio odnosi na povijesni kronološki pregled glazbe, kroz 15 opisnih plakata, koji predstavljaju različite cjeline, ali se međusobno nadovezuju. Na izložbi su predstavljeni glazbenici raznih žanrova: reproduktivci, skladatelji, dirigenti, pedagozi, meliografi, povjesničari, ali i proizvođači glazbenih instrumenata, trgovci audio-uređaja i audio zapisa te ostali. Također su predstavljeni poznati Osječani kao glazbeni amateri te sva kultna mjesta na kojima se odvijala osječka glazba.

U drugom dijelu izložbe izloženi  su predmeti i to isključivo iz privatnih kolekcija (što je svojevrsni nastavak dosadašnjih autorovih izložbi), kao što su: glazbeni instrumenti, koji su pripadali osječkim glazbenicima, predmeti vezani za glazbu iz poznati osječkih obitelji. Tu su vrijedni mehanički glazbeni automati, kao što je “automat na valjak i češalj”, “automat na metalnu ploču sa rupicama”, i “vergl na perforirani papir“, kao preteče prvih fonografa, nekoliko mehaničkih gramofona s trubom te niz audio-uređaja i audio zapisa, figure džez orkestra koje je iz New Orleansa između dva svjetska rata donio u Osijek jedan zaljubljenik u džez. Tu su stari kazališni, kino i koncertni plakati te fotografije.

Ova se izložba se odvija pod pokroviteljstvom grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: