Tijekom mjeseca travnja u Ogranku Industrijska četvrt Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek može se pogledati izložba ručnih radova autorice Josipe Eržić pod nazivom “Šlinga ruku majčinih”, a koja se održava u sklopu projekta Mala galerija GISKO.

Kako kaže autorica izložbe, želja joj je pokazati bogatstvo radova koje su vrijedne žene njezina rodnog kraja Bošnjaka, od kako pamti, šlingale (na stroj pravile) i vezle uz sve ostale poslove. Najbolji je primjer njezina majka, Ana Domaćinović iz Bošnjaka, vrsna šlingarica, verzirana u  biranju “mustri” i dimenzija, bilo da su to tacne, miljeta, tišlajferi, stolnjaci, posteljine, jastučići…

Ovom prilikom autorica predstavlja šlingu “po tkanju – pritkavano, velike šibe, uske šibe”, ponovno “uredito” baš za ovu izložbu – sve oprano, osušeno, uštirkano, ponovno osušeno, fajtano i tek onda izglačano. Moguće je vidjeti dio šlinge koja se “redila” za najsvečanije prigode pa i za ovaj najveći blagdan. To su koperdeka, stolnjaci, miljeta, tacne, jastučići, šlingano tehnikom rišalje po tkanju ili vezeno narodnim vezom također po tkanju, Nastalo posljednjih tridesetak godina prošlog stoljeća, može se reći, modernija šlinga, koju bi svaka mlada Šokica trebala donijeti u šokačku kuću, pa su tako i autoricu “opremili”. Ova vrlo zanimljiva i posebno bogata izložba “Šlinga ruku majčinih” postavljena pred najveći kršćanski blagdan može se pogledati tijekom cijelog mjeseca u radno vrijeme knjižnice, a ujedno je prilika za upoznavanje s bogatstvom narodne tradicije.

Dodatne informacije o izložbi mogu se dobiti na broj telefona:

  • Ogranak Industrijska četvrt GISKO 031/271-282