Povodom Dana albanske kulture u Osijeku 2022., u organizaciji Nacionalne zajednice Albanaca Slavonije i Baranje i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u ponedjeljak, 21. studenoga 2022. godine s početkom u 18.00 sati održat će otvorenje izložbe slikarskih radova autora Reshata Ametija pod nazivom “Proboj svjetlosti”. Otvorenje će biti održano u izložbenoj auli u prizemlju Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Reshat Ameti makedonski je slikar rođen 1965. godine u Gostivaru. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skoplju, a postdiplomski studij završio je na Fakultetu umjetnosti u Prištini. Ameti je slavni umjetnik te dobitnik nagrade za životno djelo u Art@Culture. Njegova su umjetnička djela vlasništvo brojnih muzeja, kulturnih institucija i privatnih zbirki svjetski poznatih ličnosti. Imao je preko 50 samostalnih izložbi najčešće organiziranih u inozemstvu. Sudionik je i mnogih domaćih i međunarodnih grupnih izložbi. Hrvatskoj je publici poznat od izložbe u Muzeju Mimara u Zagrebu 2017. godine.

Svoja umjetnička djela stvara na specifičan način jer u slike ugrađuje prošlo, sadašnje i buduće vrijeme. U njegovu ciklusu “Iz tradicije” referira se na etnografske i folklorne elemente koji u njegovim platnima postaju znakom i simbolom. U ciklusu “Proboj svjetlosti” osjećaju se izvjesna svemirska tišina i daljina, kao da se promatraju svjetovi koji nisu bliski zemaljskom rakursu.

 

Dodatne informacije o izložbi mogu se dobiti na broj telefona: