Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek osim građe na hrvatskom jeziku posjeduje i građu na engleskom, njemačkom, mađarskom, španjolskom, albanskom, te manjim dijelom i građu na makedonskom, slovenskom, srpskom, ruskom, talijanskom i francuskom jeziku. Kako nam je prošli mjesec, točnije 21. veljače bio međunarodni dan materinjeg jezika izdvajamo knjige koje posjedujemo i trebali bi ih pročitati i na drugim stranim jezicima. Izreka kaže „Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš“ nadodati ćemo još „i onoliko koliko knjiga pročitaš“, pa stoga vratite se svojim korijenima, usavršite svoje znanje i proširite vokabular i svoje sposobnosti poznavanja drugih stranih jezika uz neke od navedenih naslova.

Iz našeg bogatog izbora izdvajamo:

 Megapopularan hit na engleskom jeziku The kitte runner (Gonič zmajeva), prvi roman afganistanskog pisca Khaleda Hosseinija. Roman je također dostupan za posudbu i na hrvatskom jeziku. Roman prati prijateljstvo Hasana, nepismenog afganistanskog dječaka i Amira, Hasanovog najbližeg prijatelja. Paralelno uz priču o dječačkom prijateljstvu teče i priča o Afganistanu, nevjerojatno nesretnoj i razorenoj zemlji. Rat i nasilje nažalost grubo razdvajaju ova dva dječaka, a snaga osjećaja krivnje, izdaje i iskupljenja nas prati kroz cijeli tijek radnje. Ova teška, no prekrasna priča zarobit će svako srce. Gonič zmajeva preveden je na više od četrdeset jezika, a 2007. godine izašla je i filmska adaptacija ovoga romana.

Iako nikad nije kasno za učenje novog stranog jezika znanje se najlakše usvaja u djetinjstvu. Zbog toga je vrlo važno poticati djecu na učenje bar jednog stranog jezika. S obzirom da je engleski jezik najzastupljeniji jezik na svijetu i svuda nas okružuje predstavljamo jedan od naslova iz serije: Klasici hrvatsko-engleski. U ovoj cjelini djeci se pokušavaju na najjednostavniji i najzanimljiviji način prikazati klasici paralelno na 2 jezika: hrvatskom i engleskom. Jedan od izrazito zanimljivih je pustolovni roman Treasure Island (Otok s blagom) škotskog književnika Roberta Louisa Stevensona. Ovaj roman prati glavnog junaka Jima Hawkinsa koji nakon tajanstvene smrti mornara Billyja pronalazi u njegovom kovčegu kartu otoka sa skrivenim blagom. Ubrzo se odlučuje, praćen prijateljima, otići u potragu za blagom legendarnog piratskog kapetana Flinta. Roman obiluje ilustracijama te je pisan vrlo jednostavnim rečenicama. Svakako je idealan izbor za spojiti užitak čitanja s užitkom učenja stranog jezika.

Kriminalistički roman Die Süsse des Lebens (Slast života) vrstan je triler austrijskog autora Paulusa Hochgatterera. Roman je također dostupan za posudbu i na hrvatskom jeziku. Ovaj roman osvojio je Deutscher Krimipreis za najbolji kriminalistički roman objavljen na njemačkom jeziku 2007. godine, te također i prestižnu nagradu Europske unije 2009. godine. Radnja romana vrti se oko okrutnog ubojstva koje se događa neočekivano jedne večeri dok sedmogodišnja djevojčica Katharina igra društvene igre sa svojim djedom. Druženje prekida noćni posjetitelj. Katharina ubrzo pronalazi unakaženi djedov leš u dvorištu te postaje jedini svjedok ubojstva. Lokalni psihijatar Raffael prihvaća slučaj i upliće se u istragu nastojeći pomoći djevojčici i utvrditi identitet ubojica, koji biva razotkriven tek na samome kraju. Osim likova kroz ovaj roman otkrivamo i čitav zagonetni svijet jednog gradića u Austriji u kojem su svi stanovnici na neki način povezani.

Ljubavni roman Lany igazgyongyokkel (Djevojka s pravim biserima) uzbudljiv je i napet roman mađarske autorica Leonóre Mörk koji se čita u jednom dahu. Roman prati priču mladog grafičara koji dobiva neočekivanu pošiljku iz Njemačke i u tom se trenutku njegov život u potpunosti preokrene. Pismo nas vodi natrag u prošlost, deset godina ranije, u dolazak kada se kao mladi umjetnik zaljubio u grad. Roman je pisan slojevito, te nam uz glavnu okosnicu priče donosi i mnoge opise mjesta i ljudi, te govori o dijelovima njemačke povijesti, umjetnosti, glazbi i slikarstvu.

 Kriminalistički roman Los mares del Sur (Južna mora) napeti je roman jednog od najutjecajnijih pisaca suvremene španjolske književnosti Manuela Vazqueza Montalbana. Roman je također dostupan za posudbu i na hrvatskom jeziku. Ovaj roman osvojio je nagradu Planet. Roman prati priču privatnog detektiva Hosea Pepea koji istražuje uzroke misterioznog ubojstva važnog poslovnog čovjeka koji je pronađen mrtav, izboden nožem u jednom predgrađu, dok već godinu dana svi misle da se on nalazi na putu po Polineziji. Detektiv istraživanjem ličnosti žrtve ispituje i njegovu opsjednutost da ode na južna mora. Roman je pun iznenadnih obrata i dinamičnih dijaloga. Ovaj neobičan triler pun misterija u potpunosti će vas šokirati, okupirati, ali i nasmijati.