Nakladnička kuća Mitopeja u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek I Filozofskim fakultetom Osijek organizira književni susret s Katherine Arden. Susret će se održati u petak, 22. ožujka 2024. s početkom u 18.00 sati na Filozofskom fakultetu Osijek. Američka književnica Katherine Arden gostovat će u Hrvatskoj od 19. do 22. ožujka 2024. godine u povodu izlaska prijevoda njezina najnovijeg djela, romana Pandemonij.

Pandemonij je objavljen na hrvatskom jeziku u veljači ove godine pod prijevodom radnog naslova Pandemonium. Na engleskom govornom području izlazi pod naslovom The Warm Hands of Ghosts. Američko je izdanje dobilo brojne pohvale publike i kritike te postalo nacionalni bestseler, dok je izlazak britanskog izdanja predviđen za 8. ožujka. Katherine Arden dolazi u Hrvatsku nakon britanske promocije. Pisan punih pet godina, Pandemonij pruža jedinstven pogled na Prvi svjetski rat, shvaćen kao kraj jednog svijeta, sa svim popratnim apokaliptičnim konotacijama. Pratimo ga iz perspektive Laure Iven, kanadske ratne bolničarke koja je u ratu izgubila sve osim brata, možda poginulog u najžešćim borbama kod Ypresa 1917. godine. Nakon što dozna da postoji mala mogućnost da joj je brat ipak živ, ona se odluči vratiti u žarište ratne stihije ne bi li doznala kakva ga je sudbina snašla.

Katherine Arden rođena je 1987. u Austinu, u američkoj saveznoj državi Teksas. Na književnu je scenu stupila 2017. godine romanom Medvjed i Slavuj, neodoljivim spojem povijesne fikcije i bajkovite slavenske mitologije, nominiranim za nagrade Locus i John W. Campbell. Potonjim romanima Djevojka u tornju i Zima za vješticu Arden je upotpunila trilogiju Zimska noć, nominiranu za nagradu Hugo 2020. godine u kategoriji najboljeg serijala. Za prvi nastavak istovremenog serijala strave za mlade, knjigu Tijesni prostori, Arden je dobila nagradu Vermont Golden Dome 2020. godine. Serijal je upotpunila romanima Mrtvi glasovi, Tamni valovi i Prazni osmijesi, smještenim u četiri godišnja doba i na hrvatskom objavljenim kao Kobni kvartet.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: