Čovjek je svojim načinom života ugroženost pojedinih biljnih i životinjskih vrsta doveo do granice kada se nepovratno remeti cijeli ekosustav. Krajnje je vrijeme da shvatimo kako su ljudi samo dio prirode i nemamo nikakva prava ni opravdanja drugim živim bićima bezobzirno smanjivati i zagađivati prostor za život. Očuvanjem preostalih prirodnih staništa što većeg broja biljnih i životinjskih vrsta to možemo barem djelomično ispraviti.

Na području Republike Hrvatske u ovom trenutku imamo osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode čije upravljanje osiguravaju stručne službe, a uvjeti njihove zaštite i plan gospodarenja točno su propisani. Zbirke  Gradske  i sveučilišne knjižnice Osijek okupljaju brojnu knjižničnu građu čiji se sadržaj na različite načine referira na spomenute parkove te smo izložbom Nacionalni parkovi i parkovi prirode u Republici Hrvatskoj, željeli korisnike upoznati s dijelom tog knjižničnog blaga  i što više posjetitelja Knjižnice barem na trenutak podsjetiti na važnost očuvanja prirode. Izložbeni postav Knjižnice nadopunjavaju fotografije Tomislava Glavaša, koji nam je ustupio dio svoje privatne zbirke s motivima iz zaštićenih parkova s našeg područja i ovom prilikom javnosti prvi puta predstavio svoje fotografske radove. Izložba je postavljena na glavnom ulazu i u prizemlju te na katu aule Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, a može se pogledati tijekom mjeseca ožujka.

Više informacija o samoj izložbi, ali i o aktivnostima Knjižnice vezanim uz poticanje očuvanja prirode može se dobiti na broj telefona: