Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u petak, 23. travnja 2021. godine obilježava Noć knjige, koja se ove godine održava pod motom: Ljekovita moć knjige. Središnja će knjižnica raditi s korisnicima od 8.00 do 20.30 sati, a većina programa održava se online prema sljedećem rasporedu:

 • 8.00 – 20.30 sat

Snižena cijena upisa i obnove upisa u Knjižnicu
Popust na redovnu cijenu učlanjenja i obnovu članstva u Knjižnici moguće je ostvariti na svim posudbenim odjelima i ograncima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

 • 8.00 – 20.30 sat

Čuvaj svoju kožu
Izložba fotografija u organizaciji udruge “Melanom”.
Izložba Čuvaj svoju kožu postavljena je u izložbenoj auli Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i može se pogledati tijekom radnog vremena Knjižnice.

 • 8.00 – 21.00 sat

Knjige koje liječe dušu
Virtualni izbor nadahnjujućih književnih djela iz zbirki Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Knjige koje liječe dušu

 • 8.00 – 21.00 sat

Epidemije u djelima svjetske književnosti
Virtualna izložba najpoznatijih svjetskih djela, koja na najrazličitije načine obrađuju temu epidemija i pandemija. Epidemije u djelima svjetske književnosti

 • 18.00 sati

Najčitatelji među djecom i mladim korisnicima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek
Proglašenje i darivanje najčitatelja Odjela za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u 2020. godini.
Održava se virtualno, putem Facebook stranice Knjižnice: Čuvari priča.

 • 18.00 sati

KNJIGOLijeK ZA OSijeK – Osječani čitaju Osječanima
Virtualno čitanje dijelova tekstova osječkih autora u organizaciji knjižnicâ Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Filozofskog fakulteta u Osijeku i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Knjiga ima moć liječiti, izliječiti i zaliječi nas na više načina. Brojni su već poznati primjeri pozitivnih učinaka biblioterapije. No, dok se biblioterapija najčešće orijentira na sâm sadržaj knjige i komunikaciju autora i publike, u ovoj godini čitanja htjeli smo ukazati i na pozitivan učinak knjige kroz sam čin čitanja i to čitanja na glas.

Pozitivan učinak javnog čitanja na glas višestruk je. Onaj koji sluša, uživa u pažnji koja mu je u tom trenutku usmjerena, kao i u pomoći koju tada prima, pogotovo ako ne može sâm čitati poput djece koja još ne znaju čitati ili starije populacije kojoj je oslabljen vid. Onaj, pak, koji čita, odnosno izgovara pročitano, prima pozitivan učinak i u samom činu javnog nastupa, ali i u pripremama za javno čitanje jer su to iskustva tijekom kojih se uče i stječu vještine koje, ne samo da nam koriste i kasnije u svakodnevnom životu, nego i tijekom kojih otkrivamo sami sebe. Također, sâm susret s drugim osobama, ima ljekovit učinak, pogotovo zato što, nakon godinu dana, tijekom kojih smo se većinom viđali samo u virtualnom svijetu, svima  nedostaju susreti s drugim ljudima uživo.

Program GISKO-a održava se putem Facebook stranice Knjižnice: Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek.

Više informacija o programima ostalih suorganizatora na mrežnim stranicama: Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Filozofski fakultet Osijek, Fakultet za odgojene i obrazovne znanosti Osijek.

 • 18.00 sati

Escape Room za klince i klinceze
Online zabava i druženje uz igru u kojoj djeca osnovnoškolskog uzrasta postaju pravi detektivi u potrazi za tragovima i rješavanju zagonetke koja ih čeka.

Pristupa se putem Facebook stranice Knjižnice: Čuvari priča.

 • 19.00 – 21.00 sat

Maraton kvizova za mlade i odrasle
Kvizovi će se održavati online; moći će im se pristupiti putem poveznica koje će se ostvarivati prema rasporedu u nastavku:

19.00 sati: Fantastični kviz za početnike
19.30 sati: Fantastični kviz za napredne
20.00 sati: Osječka kulturna scena
20.30 sati: Prepoznaj me po naslovnici
21.00 sat: Osječka čitanka

 • 19.00 sati

Vrijeme je za terapiju online pričom na engleskom jeziku

H.C. Andersen: Princess and the Pea
Održava se putem Facebook stranice American Corner Osijek.

 • 20.00 sati

Vrijeme je za terapiju online pričom na hrvatskom jeziku

H.C. Andersen: Kraljevna na zrnu graška
Održava se putem Facebook stranice Knjižnice: Čuvari priča.

 • 20.30 sati

Origami straničnici: kreativni kutić online
Održava se putem Youtube kanala Knjižnice.

Dodatne informacije mogu se dobiti broj telefona: