TRUHELKA, Jagoda

Predavanje o Jagodi Truhelki u fokus će staviti početke njezina romanesknog stvaralaštva s naglaskom na roman Naša djeca (1896.) koji je dugo smatran izgubljenim te je u kritici prošao uglavnom nezapaženo i spominje se samo kao bibliografski podatak. Predavanje će obuhvatiti i kontekst autoričina književnog stvaralaštva te pedagoškog djelovanja krajem 19. stoljeća, kao i početke feminističkoga pokreta te feminističke zamisli koje je autorica iznosila u svojim prvim romanima.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, u četvrtak, 15. listopada. 2020. godine s početkom u 18.00 sati, održat će se predavanje pod nazivom “Nepoznata Jagoda Truhelka”. Predavanje će u prostoru Studijske čitaonice održati dr. sc. Vedrana Živković Zebec.

Dr. sc. Vedrana Živković Zebec docentica je na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti  u Osijeku te je njezino znanstveno zanimanje usmjereno prema dječjoj književnosti, posebice dječjem romanu, dječjoj medijskoj kulturi, poticanju čitanja te medijima u nastavi književnosti. U suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom u Osijeku kao predstavnica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti uključena je u Nacionalnu kampanju za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi Čitaj mi!

Predavanje će biti održano uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zbog COVID-19 pandemije, uz ograničenje broja prisutnih.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: