Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organizira predstavljanje zbirke poezije pjesnika Marija Vinkovića – Dade pod nazivom “Iz inata baća”. Predstavljanje zbirke održat će se u petak, 12. travnja 2024., s početkom u 18.00 sati u prostoru Austrijske čitaonice. Uz autora, na predstavljanju će govoriti urednica Gloria La Marr koja će okupljene uvesti u stvaralački svijet pjesnika kojemu je pisanje pjesama način započimanja dana.

U zbirci poezije “Iz inata baća” pjesnik po šesti se put vraća svojim korijenima, ali ovaj put iz inata. I dalje se divi Bogom danoj prirodi i sjeća doživljaja iz djetinjstva, veliča zavičaj i ženu, spominje što mu život čini vedrim te ukazuje na vrijednost života – dok se inati šokački. Dok pjeva o svojem djetinjstvu, razlaže na kojem je temelju sazdana njegova duša: na očevoj stezi i nježnosti majke. Nostalgičan je za vremenom kada su dani u radu bili trudnički dugi, a sada njive tek bude sjećanja. Opisuje nekadašnja druženja, sjeća se starih prijatelja i u pjesmama ih ne pušta zaboravu te zaključuje: “Lipa kad cvita i zamiriše, sve mi se vraća kao divan san.

Mario Vinković – Dada rođen je 2. ožujka 1962. u Bošnjacima. Piše od djetinjstva, međutim, prvu zbirku poezije objavljuje tek 2016. godine. Piše o političkom stanju u Hrvatskoj i vezanosti uz Slavoniju. Pjesmu “Sretan put svim sinovima”, objavljenu u četvrtoj zbirci poezije, zapažaju razni portali iz Hrvatske (a i šire) te je uglazbljuje Stanko Šarić. Još dvije pjesme dobivaju glazbeni aranžman: “Inat šokački”, što je ujedno slogan 54. Šokačkoga sijela te “Baća iz Bošnjaka”. Za manifestaciju “Raspjevana Cvelferija” u Vrbanji, Strošincima i Bošnjacima sastavlja uvodne najave. Razvio je prepoznatljiv izričaj koji je predstavljen i u nekoliko dokumentarnih sekvenci. Živi u Vrbanji. Objavljena djela: “Sve ljubavi moje”, “Ispod kape šokačke”, “Iz Bošnjaka Cvelfer sam”, “Suza šokačka”, “Dadina duša”, “Iz inata baća”.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: