GISKO ima novu uslugu – Knjižnica na kućnom pragu, koja obuhvaća uslugu dostave knjiga na kućnu adresu korisnika. Usluga se počinje pružati od 1. studenog 2020., a namijenjena je osobama treće životne dobi – trajno ili privremenonepokretnim i teško pokretnim osobama, osobama s invaliditetom te osobama koje su u samoizolaciji ili izolaciji uzrokovanom virusom “SARS – CoV-2” s prebivalištem u gradu Osijeku i prigradskim naseljima u sastavu grada, koji zbog trajne ili privremene, ograničene ili onemogućene pokretljivosti ne mogu samostalno dolaziti u Knjižnicu. U nastavku slijedi pregled noviteta i malog dijela onoga što sve možete naručiti za dostavu na kućni prag.

Predstavljanje započinjemo sjajnim kriminalističkim romanom Smrtonosne tajne Roberta Bryndza. Smrtonosne tajne šesti je nastavak u serijalu o detektivki Foster. Na ledeno božićno jutro, tijelo prelijepe mlade plesačice Marisse Lewispronađeno je prerezana vrata i natopljeno krvlju. Čini se da je Marissa vodila uzbudljiv život, no kakva osoba bi učinila nešto tako okrutno? Na redu je također kriminalistički roman Proklet Thomasa Engera koji “secira” obitelj s brojnim tajnama. Kad se pripadnica jedne od najimućnijih švedskih obitelji ne vrati s putovanja u Italiju, njezin očajni suprug potraži pomoć istraživačke novinarke s kojom je studirala. Bivša žena novinara Henninga Juula odmah shvati da je pred njom velika priča… Femicid Pascala Engmana brzi je triler u kojemu radnja reče poput filmskih bljeskova, a perspektive pripovijedanja mijenjaju se kroz vizure različitih likova. Engmanovi romani otvaraju aktualne i kontroverzne društvene teme o kojima se još uvijek malo zna i, nažalost, premalo govori. U ovom naslovu otkriva nam tko su muškarci koji se sastaju na tajnim internetskim forumima, a ujedinjuje ih život u prisilnom celibatu! Sjena Melanie Raabe ima sve: originalnu priču, hipnotizirajuću napetost i fascinantnu glavnu junakinju. Majstorski konstruirana radnja, šokantni preokreti i neočekivani rasplet nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Od dobitnika Oscara, Zlatnog lava, Srebrnog medvjeda, nagrada BAFTA i Guardianove nagrade za najbolju prozu Neila Jordana stižu nam Utopljeni. U vrijeme u kojem započinju socijalni nemiri, prosvjedi i val nasilja, glavni lik istražuje slučaj davno nestale djevojke i, proganjan bračnom i životnom krizom, polako se počinje gubiti u kolopletu kaosa, anarhije, onirizma i manirizma.

Sljedeći blok nastavljamo s psihološkim romanom Srebrna krila Camille Läckberg koji je dugo iščekivan nastavak njezine uspješnice Zlatni kavez – uzbudljive osvetničke drame o izdaji, ispravljanju nepravde i ženskom sestrinstvu – u kojemu je glavni lik snažna žena, nezaboravna Faye. Faye je upravo započela novi život u inozemstvu, a njezina tvrtka Revenge niže velike uspjehe. I baš kad je pomislila da su svi problemi iza nje… Otok duša Johanne Holmstroem, također psihološki roman, nadahnut je otočićem Själö. U finskom arhipelagu Nagu, postoji bolnica u kojoj su od 1619. boravili i umirali gubavci. A onda je od 1785. do 1962. bila boravište i umiralište duševnih bolesnica. Da, samo žena! Novi roman Saskije de Coster, Noćni roditelji, pravo je stilsko i pripovjedačko osvježenje. Koristeći se fiktivnim likom utemeljenom u vlastitu životu, kojemu čak daje i vlastito ime, De Coster donosi uvjerljivu, napetu i snažnu ispovjednu prozu, hvatajući se u koštac s teškim životnim dvojbama, rijetko u društvu naglas izrečenim. Može li svatko biti roditeljem! Lažljivi život odraslih Elene Ferrante fascinantna je, moćna priča o odrastanju, novo remek-djelo jedne od omiljenih i najhvaljenijih autorica svijeta. U priči u kojoj se istine neprestano otkrivaju i opovrgavaju, a likovi u podjednakoj mjeri bude ljubav i mržnju, glas Elene Ferrante istodobno smiruje, uznemirava, hipnotizira. Suvremeno, važno, istinito. Grupu zatvaramo distopijskim romanom Anna. U ovom romanu Ammaniti nam predstavlja ostatke svijeta koji je poharao virus. Odrasli su pomrli, ostala su samo djeca koja će stjecanjem spolne zrelosti i stupanjem u odrasli život također umrijeti… Ova priča pokazat će sva bolna mjesta našeg svijeta i univerzalnost te boli, te ostavljajući ipak tračak nade i vjere, podsjetiti nas koliko smo daleko spremni ići kako bismo preživjeli.


Na redu je šarmantna priča puna nade, nježna i romantična Evvie Drake počinje iznova Linde Holmes. Kako oplakati nekoga koga niste voljeli? Onog dana kad je skupila hrabrosti da konačno napusti muža, on je poginuo. Eveleth “Evvie” Drake sad rijetko izlazi iz kuće. Svi u njezinu uspavanom primorskom gradiću u Maineu, uključujući njezina najboljeg prijatelja Andyja, misle da je razlog Evviena povlačenja žalovanje, a ona ih se u tome ne trudi razuvjeriti… Društveni roman Sitne ribe Roberta Saviana vraća se u Napulj i pripovijeda priču o žestokom i bolnom srcu toga grada. Ulicama je zavladala mafija novoga kova: parance, bande tinejdžera koji siju strah i na mopedima, naoružani pištoljima i kalašnjikovima, brane teritorij svojih šefova… U još jednom društvenom romanu Grad Bohane Kevina Barrya radnja je smještena u zapadnu Irsku 2053. godine. U svijetu rudimentarne tehnologije i još rudimentarnijih zakona, zavađene bande bore se za prevlast u gradu… BBC News uvrstio ga je 2019. na svoj popis sto najutjecajnijih romana. Brat od leda Alicie Kopf suvremeni je roman, odvažan je i formom i temom. Autoričin pristup predstavlja važan uvid u autizam, radikalan dodatak postojećim narativima o poteškoćama. Mlada umjetnica i profesorica književnosti u Španjolskoj s mnogima dijeli perspektivu – život je nepredvidiv, a egzistencija nesigurna. Njezinu obitelj uz oca i majku čini osebujni brat, koji kao da je cijeloga života zarobljen u ledu… Klopka za muhe neobična je, otkačena, duhovita, ali izuzetno pametna knjiga, od one vrste koju je teško žanrovski odrediti. Recimo da je to intimna, memoarska proza koja meandrira u esejistiku. Način na koji Sjöberg piše o muhama, klopkama, ljudima i livadama pokazuje da se dobra proza ne skriva samo u velikim temama. Klopka za muhe opčarala je čitatelje širom svijeta.