Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ove godine nizom aktivnosti obilježava Mjesec hrvatske knjige koji se tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenog. Nacionalni moto ovogodišnje manifestacije je “Ajmo HRVATI se s knjigom”. Sve aktivnosti manifestacije dostupne su na službenim mrežnim mjestima i društvenim mrežama Knjižnice. Vrijeme je za čitanje, a ovo su neki od noviteta pristiglih u GISKO.

Današnje predstavljanje započet ćemo romantičnim romanom Na valovima, poznate književnice Trish Doller o isplovljavanju u novi život i pronalaženju sebe. Nakon smrti zaručnika Anna je shrvana tugom, sve dok se jednog dana ne oglasi alarm na njezinu mobitelu – podsjetnik na putovanje na koje su njih dvoje trebali krenuti zajedno. Bez razmišljanja, Anna isplovljava… Obiteljski roman Eunuhova sjena Jaume Cabre raskošna je obiteljska saga s čitavom galerijom upečatljivih i snažnih likova – umjetnika, industrijskih magnata, buntovnika te obožavanih i nevjernih žena… Nulta suma prva je zbirka pripovijedaka Rubema Fonsece na hrvatskom jeziku. Kao presjek opusa brazilskog majstora kratke proze, ove priče slikovito istražuju krajolik suvremenog Rio de Janeira, grada visokog napona između bogatih i siromašnih, povlaštenih i obespravljenih, gdje krhku ravnotežu održava samo sila, a nasilje i prijevara nužno su oruđe opstanka… Roman Stvari koje padaju s neba jedne od najistaknutijih autorica suvremene finske proze, dramatičarke i scenaristice Selje Ahave spreže svakodnevicu i krajnji apsurd, ljepotu i nasilje, bajku i neobične podatke o stvarima koje padaju s neba. Biografsko politički roman Mrtva priroda prati život portugalskog skladatelja Joãa Domingosa Bomtempa, fokusirajući se na proces stvaranja njegova najpoznatijeg djela, “Rekvijema”, te na okolnosti njegova nastanka. Tematizirajući stvaranje, umjetničke motive i inspiraciju, autor ne zaboravlja spomenuti i istaknuti povijesno-političke i socijalne okolnosti druge polovice devetnaestog stoljeća u Portugalu.

Nastavljamo psihološkim romanima, prvi među njima naziva je Stručnjak za ljubomoru i druge priče slavnog Joa Nesboa koji nam u svojem dobro poznatom stilu prikazuje u što se mogu pretvoriti lavine ljubomore, žudnje i nevjere. Profesor Smeće ili kraj jednog tiranina, roman Heinricha Manna pak  secira građansku hipokriziju i servilnost njemačkog društva s početka XX. stoljeća. No roman više, i neovisno o tome, čitatelja suočava s vječnim problemom nepomirljivosti čovjekova razuma i burnih strasti, ljubavi i mržnje… Čuvarica mirisa Erica Bauermeister uvrštena je u klub čitatelja poznate američke glumice Reese Witherspoon. Emmeline živi čarobno djetinjstvo na zabačenom otoku s ocem koji je podučava prirodi i svijetu putem njezinih osjetila. Ono što joj neće objasniti tajanstveni su mirisi pohranjeni u ladicama njihove kolibe ili podrijetlo stroja koji ih proizvodi… Gomilanje seksualne frustracije i preispitivanje odnosa prema tjelesnosti kao i društvenih očekivanja odvest će Martu do ruba njezine izdržljivosti i natjerati je da presloži svoje životne postavke, prioritete i odnose za koje je dotad mislila da su čvrsti i postojani.

Iza leđa još je jedan zanimljiv psihološki roman Haske Šijan. Spori čovjek, prvi Coetzeeov roman što ga je napisao nakon primitka Nobelove nagrade za književnost (2003), prepun je književnih aluzija, a istražuje temu odnosa između bolesnika i njegovatelja.

Grupu trilera otvara Utočište Harlana Cobena. Simon Greene uspješni je njujorški odvjetnik, suprug i otac troje djece. Njegova najstarija kći Paige pobjegla je od kuće i postala ovisna o drogama i nasilnom dečku Aaronu. Simon i supruga Ingrid mnogo puta su joj pokušavali pomoći i odvesti na odvikavanje, međutim Paige svaki put misteriozno nestane… U ime ljubavi pomno je promišljenom romanu autorice Stephanie Scot kojim minuciozno istražuje psihološke i moralne temelje djela koja činimo u ime ljubavi, pitajući se gdje je granica između strasti i posesivnosti, dobrih namjera i čiste sebičnosti. Posljednja udovica novi je slučaj detektiva Willa Trenta nastao iz pera Karin Slaughter. U romanu susrećemo poznate živopisne likove i stalnu rastuću napetost koja upotpunjuje fascinantnu, adrenalinsku fabulu. Obožavatelji trilera neće odoljeti ovom punokrvnom, majstorskom romanu… Liv je umrla kad joj je bilo tek šest godina. Tako, barem, glasi službena verzija. Roman Smola Ane Riel prvi put je objavljena u Danskoj i, premda nije najavljena kao psihološki triler, brzo je osvojila sve veće skandinavske nagrade koje se dodjeljuju knjigama tog žanra. Smola je priča o tome što se dogodi kad nekoga volite previše. Za kraj kriminalistički roman, Osamnaest ispod ništice Stefana Ahnhema. Nakon Žrtve bez lica i Devetog groba Stefan Ahnhem u novom slučaju inspektora Riska preciznije nego ikad oslikava zločinački um i kompleksne sudbine onih koji su posvetili živote borbi protiv zla.

Đelo od Gisko (Srđan Lukačević)