Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koju već godinama obilježavamo u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog. Ovogodišnji moto “Ajmo hrvati se s knjigom!” asocira na hrvatsku književnost te potiče pojedince da se približe hrvatskoj knjizi i čitanju. U nastavku vam predstavljamo nekoliko romana za mlade hrvatskih autora dostupnih za posudbu na Odjelu za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i ograncima Knjižnice.

Stjepan Tomaš osječki je književnik koji je objavio petnaestak knjiga, pripovijedaka i romana za odrasle te knjigu drama. Za djecu je napisao nekoliko romana poput Dobar dan, tata, Moj tata spava s anđelima, Pas koji je čitao s usana i druge. Njegov najnoviji roman Dječak koji je volio ptice započinje posjetom učenika osmih razreda ornitološkom muzeju u Orlovcu u kojemu ih čuvar i preparator Blaž upoznaje s raskošnim svijetom ptica iz nedalekog Kopačkog rita. Dječak Ivo, nakon što je čuo priču o hvatanju ptica pjevica, čak i onih zaštićenih, odlučuje osnovati udrugu za promatranje i zaštitu ptica. Ovim romanom pisac prikazuje djeci i mladima prekrasne dijelove Kopačkog rita i životinje koje su u njemu pronašle dom. Čitatelj saznaje i o brojnim problemima poput krivolova ptica, ali i moguća rješenja kako bi se isto spriječilo. Svakako posudite ovaj zanimljivi roman, a nakon čitanja se zaputite u mjesta o kojima ste u njemu pročitali.

Iako ju mnogi znaju kao autoricu tekstova brojnih hitova grupe Magazin, Vjekoslava Huljić spisateljica je romana za odrasle, a i djecu i mlade. Roman Moji misle da ja lažem priča je o djevojčici koja se teško nosi s razvodom roditelja. Zbog odlaska majke i nemogućnosti izražavanja svojih osjećaja, povređuje samu sebe. Nakon razgovora s obiteljskom prijateljicom – psihijatricom, otac i kćer zajedno odlaze na ljetovanje, a njezin život pretvara se u pravu avanturu. Na otoku upoznaje nove ljude, otkriva nove talente i upada u nove nevolje. Ovaj roman, iako prikazuje probleme s kojima se susreće današnja mladež, istovremeno prikazuje i izlaze iz tih problema, te je svakako poučno i zabavno štivo za mlade.

Naša zavičajna autorica, Ivana Šojat, nakon uspješnice Zmajevi koji ne lete, prvog njenog romana za mlade o trojici prijatelja koji se koncem osmog razreda osnovne škole upuštaju u konzumaciju sintetske droge poznate pod nazivom Osvježivači, ovaj nam put donosi još jedan roman za mlade pod nazivom Oblak čvoraka. Ovaj roman prikazuje nasilje među mladima i pritisak kojemu su mladi izloženi, pritisak da budu savršeni, da imaju savršenu, najnoviju markiranu odjeću, da izgledaju kao zvijezde koje prate na društvenim mrežama. Svaka osoba koja ne teži tom savršenstvu biva izopćena iz društva i izrugivana. Priča prati djevojčicu Luciju i njezinu borbu s onima koji ju ne smatraju prikladnim članom njihovog društva, a kako biste saznali kako završava posudite ovu knjigu na Odjelu za rad s djecom i mladima.

Jasminka Tihi-Stepanić, autorica je brojnih romana za djecu i mlade, Njezin prvi roman Imaš fejs? Dobio je nagradu “Mato Lovrak” za najbolji roman za djecu i mlade objavljen u 2011. godini. Roman Dom iza žice donosi priču o četrnaestogodišnjem dječaku Gabrijelu koji živi s majkom koja ne radi, a kada i radi obavlja moralno upitne poslove. Dječak iz nužde počinje krasti s majčinim prešutnim odobrenjem, sukobljava se sa zakonom te završava u odgojnom zavodu gdje se opet mora boriti za sebe. Ovaj roman hvata se u koštac s nekim ozbiljnim problemima suvremenog društva poput nezaposlenosti, nasilja nad ženama, nasilja nad djecom no šalje i optimističnu poruku da uvijek postoji rješenje i da nikad nije kasno za sretan i lijep život.

Posljednja knjiga koju vam predstavljamo roman je Silvije Šesto Debela, knjiga koja se vrlo često pronađe na popisu lektire za osmi razred osnovne škole. Roman je pisan u obliku dnevnika 15-godišnje djevojke Lade u kojemu ona zapisuje svoja zapažanja i unutarnja stanja. Ona je opsjednuta svojim izgledom, vrlo često iskompleksirana i nesigurna te se neprestano uspoređuje sa svima i tako umanjuje svoju vrijednost. Kroz roman protežu se prijateljstva, opijanje, tulumarenje, politika, nepravda, roditeljski problemi i mnoge druge teme s kojima se susreću mladi i upravo iz tog razloga mnogi i posežu za njim.

Sve navedene naslove možete posuditi u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek na Odjelu za rad s djecom i mladima i na ograncima Knjižnice.