Još je malo vremena do Uskrsa. Ovo korizmeno vrijeme možemo upotpuniti liječeći dušu. Prof. dr. Tomislav Ivančić, jedan od poznatijih autora kršćanske tematike navodi da je korizma lijek, ona omogućava čovjeku rast u vjeri. Ivančić je utemeljitelj hagioterapije, odnosno metode za ozdravljenje čovjekove duhovne dimenzije (duše) kojom se bavi antropološka medicina. Stoga, i našim ovomjesečnim izborom knjigâ, pokušat ćemo navesti na promišljanje o sebi i ponuditi „liječenje knjigama u knjižničnoj ljekarni“. Posebice nam je u ovom pandemijskom vremenu potreban lijek. Podsjetit ćemo većinom na neke starije naslove duhovne tematike, knjige koje su većinom objavljene u nekoliko izdanja, često rasprodane, ali dostupne na policama Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Prvim izborom vraćamo se knjizi iz 1978., francuskoga autora Gilberta Le Mouela i kratku poemu Bog u metrou. U njoj Bog nakratko silazi na zemlju, prima ljudsku narav i obilazi četrnaest postaja metroa, poput četrnaest postaja križnoga puta, a priča završava na Uskrsnu nedjelju. Susret je s Bogom stvaran, u svakodnevnim situacijama, na kavi, u telefonskoj govornici, na ulici sa siromahom. Veliki Bog dolazi kod malih ljudi i prepoznaje se u malim djelima. Na jednostavan način otkriva što je potrebno da bismo i mi poput Boga, na stanicama svoga života otkrili tajnu i zauvijek bili sretni.

Još od 1980. godine u Đakovu se izdaju knjige u ediciji U pravi trenutak, a sadrže oko 650 duhovnih knjiga. Svaka od tih knjiga dolazi čitatelju u pravi trenutak te ih duhovno obogaćuje. U knjižnici će se pronaći odgovori na različite probleme od kojih izdvajamo knjigu njemačke psihoterapeutkinje za djecu i mlade Christe Meves, Sretan je tko živi drukčije: vitamini protiv duha vremena. Iako izdana 1997. godine, i danas nudi vitamine protiv bolesnog pesimizma, put ka sreći, recepte za prevladavanje životnih kušnji. Ističe se svijest odgovornosti u svakidašnjici, odlučnost odgovornih građana i kakve veze s tim ima politika. Knjižnica nije strogo zadanih okvira pa nam U pravi trenutak u novije vrijeme dolazi i dvadesetak knjiga o zdravlju, o zdravoj prehrani, dijabetesu, makrobiotici.

Sljedeći je lijek knjiga, izišla uoči Papina dolaska u Hrvatsku i Osijek, 2003. godine. Svi koji žele pobliže upoznati papu Ivana Pavla II., koji je ostavljao dubok trag u svima neovisno o religijskoj (ne)opredijeljenosti, trebaju pročitati njegovu Autobiografiju u izboru urednice Justyne Kilianczyk-Zieba. Osobna je to priča svetog pape „svjetskoga putnika“ ispričana u prvom licu s obraćanjem pojedincu; knjiga u kojoj svjedoči o najvažnijim događajima u životu i sadržaj praćen duhovnim mislima. Ponosni sin poljskoga naroda, ali vjerni sluga cijelomu svijetu, bio je primjer u opraštanju i kako prekoračiti granicu neprijateljstva te moliti za druge. U knjizi je korišten izbor citata iz cjelokupnog spisateljskog djela Karola Wojtyle, posebice iz govora, propovijedi i uspomena. Knjiga je dostupna i kao audio knjiga u izdanju Zaklade Čujem, vjerujem, vidim.

Za uspješno duhovno liječenje riječju, svakako je potrebna i molitva. Na početak molitve vraća nas autor Joerg Zink s knjigom Kako danas moliti? Knjiga koja se može čitati svakodnevno, kao duhovna vježba, zapisanim redoslijedom ili samo potražiti misao koja nam je potrebna u tome trenutku. Kroz kratki nagovor na odabranu temu slijedi molitva, koja uči kako da molitva bude istinski izraz vjere i kako moliti čitavim bićem, a ne samo riječima. To je ono što današnjim ljudima treba: sabrati se, zapažati, slijediti put, vjerovati, usprkos svemu. Citatima prije molitve, autor podsjeća na znamenite osobe koje su progovarale o duhovnosti, poput Cervantesa, Saint-Exupéryija, Camusa, Luthera, Augustina i drugih.

Preporuke zaključujemo novijim knjigama, koje sudeći po interesu korisnika, veoma će brzo doživjeti nova izdanja. Francuski novinar i teolog Jean Mercier na duhovit način povezuje duhovnost, književnu fikciju i milost Božju. Njegov prvi prevedeni roman Kad župniku prekipi, iz 2017. godine, još uvijek je rado čitan. U njemu se na šaljiv način predstavlja svakodnevni život župnika i u zapletu radnje otkriva što se događa kada on iznenada nestane.

U istome duhu naklada Verbum 2020. godine posthumno objavljuje autorovu knjigu Drukčiji roman o Isusu, skupljene tekstove ranije objavljene u časopisu, koji su prethodili romanu Kad župniku prekipi. Drukčiji roman o Isusu je dramatiziran prikaz Kristova života. Otkrivaju se Evanđelja i Djela apostolska na nov i originalan način. Prikazuju se značajniji događaji iz Isusova života, od malenih nogu uz oca tesara, preko javnog djelovanja i čuda, do prikaza muke i Uskrsnuća, ponovnoga dolaska, širenja kršćanstva i Pavlove muke. Priča je podsjetnik na ono što smo znali, ali i potiče na razmišljanje i širenje spoznaja jer uz priču slijede kratka obrazloženja riječi i različiti komentari. Roman u čitatelju budi želju za čitanjem i proučavanjem Svetog pisma. Neka nam to budu pravila za život. I dobra knjiga za zdrav duhovni život.