COVID-19 pandemija uzrokovala je situaciju u kojoj je cijeli svijet bio prinuđen uvesti karantenu i izolaciju zaraženih novim korona virusom. Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi upozoravaju na mentalno zdravlje tijekom i nakon ublažavanja epidemioloških mjera. Znanstvena istraživanja govore nam da karantena i izolacija te nedostatak fizičkog kontakta, nemogućnost kretanja, briga oko zaraze sebe i bližnjih, stigmatizacija, financijska nesigurnost, gubitak člana obitelji te povijest psihijatrijskih oboljenja, osobito ako se provode dugotrajno mogu imati dugoročne posljedice na mentalno zdravlje. Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), depresija, anksioznost, napadaji panike, slaba koncentracija, umor, nesanica, strah, iritabilnost, usamljenost pa i suicidalne misli samo su neki od simptoma koje je moguće razviti tijekom ovakvih mjera, a koje mogu biti i gore ako se iste ne provode. Tradicionalna kineska medicina (TKM) i akupunktura koja je jedna od osnovnih grana ovog drevnog zdravstvenog sustava, uspješno se koriste tisućama godina u zemljama dalekog istoka, kao što su Kina, Japan, Tajvan i Korea, a na zapadu postaje najpopularnija komplementarna medicina u 21. stoljeću, za liječenje blažih oblika mentalnih oboljenja, osobito PTSP-a, depresije i anksioznosti. TKM smatra da su emocije, odnosno mentalno zdravlje jedan od uzroka fizičkih oboljenja, i simptoma kao što su glavobolje, nedostatak daha, probavne smetnje, palpitacije, nesanice, bol u prsima, kašalj, umor i dr. Zapadna medicina objašnjava djelovanje akupunkture na imuni, živčani i endokrini sustav, preko određenih fizioloških mehanizama, kao što su aktivacija neuroprijenosnika i hormona, endorfina i  serotonina, koji utječu na naše raspoloženje, regulaciju emocija i relaksaciju, kao i mnogih drugih reakcija.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Wellness Solutions u vlasništvu Violete Mišić Losacco organiziraju online predavanje pod nazivom “Tradicionalna kineska medicina u liječenju psiholoških utjecaja karantene”. Predavanje je dostupno putem sljedeće POVEZNICE.

Violeta Mišić Losacco prvostupnica je znanosti tradicionalne kineske medicine (Bachelor of Science Honours) sa specijalizacijom iz akupunkture sa Sveučilišta Westminster u Londonu, učiteljica joge, izvanredna studentica 1. godine diplomskog studija neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnosti i kulturu u Osijeku te hrvatska ambasadorica Global Wellness Day-a. Violeta je i britanska državljanka sa više od 20 godina života i rada u Londonu u wellness, zdravstvenoj i lječilišnoj industriji, pridružena je članica Hrvatskog društva za akupunkturu koje djeluje pri Hrvatskom liječničkom zboru, a svoje dugogodišnje iskustvo stekla je i u zemljama dalekog istoka.


Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: