American Corner Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u suradnji s Društvom knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, u utorak, 18. lipnja 2024., s početkom u 11.00 sati organizira predavanje pod nazivom “Place-Based Peace Pedagogy and Picturebooks”. Predavanje će u prostoru American Cornera Osijek održati dr. Jennifer Miskec.

Dr. Miskec u svom će predavanju teoriju mjesta i slikovnica upotrijebiti kao metodu pedagogije mira. Svoju raspravu smješta unutar teorija temeljenih na mjestu ljudskog geografa Tima Cresswella, koji tvrdi: “Ali mjesto je također način gledanja, poznavanja i razumijevanja svijeta. Kada gledamo na svijet kao na svijet mjesta, vidimo različite stvari.” Predavačica će proširiti Cresswellove ideje o mjestu i načinu čitanja slikovnica koji potiče osjećaj suosjećanja i suradnje, donosi miroljubivije namjere u stvarni svijet. Koristeći slikovnice čiji su autori i ilustratori posebno promišljeni stvoritelji mjesta, primjerice “Berry Song” Michaele Goada, “The World Belonged to Us” Jaqueline Woodson, “My Papi Has a Motorcycle” Isabel Quintero te “Marjory Saves the Everglades” Sandre Neil Wallace, raspravljat će o razlici između okruženja i mjesta te korištenju strategija čitanja usmjerenih na mjesto pri čitanju i analizi slikovnica.

Dr. Jennifer Miskec profesorica je engleskoga jezika na Sveučilištu Longwood u SAD-u i Fulbright alumna. Profesionalni je interesi vežu za suvremenu američku dječju književnost te književnost za mlade, popularne slikovnice, knjige za rano čitanje, svjetsku dječju kulturu i pedagogiju temeljenu na mjestima.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: